Agent schrijft een boete in zijn privétijd, is dat toegestaan?
22 jun 14:30
2 min.
Parkeerboetes

Agent schrijft een boete in zijn privétijd, is dat toegestaan?

Zonder dat je bent staandegehouden ontvang je plotseling een boete thuisgestuurd. Je zou door rood hebben gereden bij de Meent in Rotterdam. Omdat jij de kentekenhouder bent, krijg je deze boete op jouw naam. Dit is een Mulderboete. Bij het opvragen van het dossier zegt de verbalisant dat hij in privétijd was en om die reden geen staandehouding heeft verricht. Is de boete dan terecht?

 

Mulderboete en staandehouden

Op grond van art. 5 van (kortgezegd) de Wet Mulder en de rechtspraak die daaruit is voortgevloeid moet de verbalisant een staandehouding uitvoeren als hij daartoe een reële mogelijkheid heeft. In beginsel is een staandehouding dus verplicht, tenzij er geen reële mogelijkheid was. Je raadt het al, hier zullen snel discussies over komen. Want wanneer bestaat er nu wel of geen reële mogelijkheid tot het staandehouden van de bestuurder?

Hoge winkansen bij boetes zonder staandehouding

Als er geen staandehouding is geweest, dan moet de verbalisant motiveren om welke reden die mogelijkheid er (redelijkerwijs) niet was. Als hij dit nalaat, of onvoldoende toelicht, dan moet de boete van tafel. Het is dus altijd raadzaam om een boete aan te vechten als er geen staandehouding is geweest.

Agent in privétijd legt Mulderboete op

Hoewel veel mensen denken dat een agent geen boetes mag opleggen in privétijd, is dit dit onjuist. Een agent mag altijd een boete opleggen als hij iets constateert. Dus ook als hij in privétijd is. Het is aan de agent zelf of hij ook de moeite wil nemen om ook in privétijd bekeuringen op te leggen.

Als hij die moeite kennelijk wel heeft genomen en een boete heeft opgelegd en dit uitsluitend heeft toegelicht door te stellen dat hij in privétijd was en om die reden geen staandehouding kon plaatsvinden, dan moet de boete nog steeds van tafel.

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft namelijk geoordeeld dat de enkele mededeling dat een agent in privétijd was onvoldoende is om aan te nemen dat er geen reële mogelijkheid bestond tot het staandehouden van de bestuurder.

Veel meer van belang is of de agent beschikte over een dienstvoertuig of stopmiddelen. Als hij die wel tot zijn beschikking had, kan er namelijk wel een staandehouding plaatsvinden. Ook als de agent samen met de overtreder moet wachten bij een open brug, bestaat de mogelijkheid om de bekeuring aan de bestuurder op te leggen.

Gratis je boete aanvechten bij Adviesbureau Skandara

Het is dus verstandig om je boete te uploaden bij Adviesbureau Skandara als er geen staandehouding is geweest. Ook als je twijfelt kun je de boete gewoon uploaden. Wij controleren op basis van het dossier of de agent voldoende heeft toegelicht dat er geen staandehouding kon plaatsvinden. Wij houden daarbij ook rekening met de omstandigheden van het geval. Zo is een snorfiets makkelijker staande te houden dan een Audi RSQ8 die met hoge snelheden over de weg scheurt.

jurist mr. B. (Brahim) de Jong vecht jouw onterechte boete aan

Boete kosteloos aanvechten?

Upload deze vandaag nog!