Verkeersboete aanvechten

verkeersboete door mobiel flitspaal - Beroep aantekenen boete

Een parkeerboete, een snelheidsovertreding, het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat of het door rood rijden: het levert bijna altijd een boete op. Maar wist je dat 1 op de 3 verkeersboetes in 2018 na bezwaar werd verscheurd? Verkeerscontroles worden niet altijd juist uitgevoerd, ook als je zelf denkt terecht te zijn bekeurd. Het is dus verstandig bezwaar te maken tegen een verkeersboete. Skandara adviseert altijd bezwaar te maken tegen een verkeersboete. Je hebt namelijk recht op kosteloze rechtsbijstand en ook het voorleggen van de zaak aan de rechter is kosteloos. Je hoeft niet naar de zitting, want dat regelt Skandara.

Verkeersboete ontvangen?

Een onterechte verkeersboete is vervelend. Helaas zit er niks anders op dan het aanvechten van de boete. Doet je dat niet, dan moet er gewoon betaald worden en is er niks meer aan te doen. Het aanvechten van een verkeersboete doe je door “administratief beroep” (ook wel bezwaarschrift genoemd) aan te tekenen bij de officier van justitie. Het gaat om een juridische procedure met de nodige aandachtspunten.

Het Centraal justitieel Incassobureau, CJIB

Zodra je bent betrapt door de politie, flitspaal of de gemeente, stuurt het CJIB een uitgebreide brief waarin wordt beschreven voor welke overtreding/feitcode je bent beboet. Van belang is dat er wordt gecontroleerd of de persoonsgegevens, de gegevens van het voertuig en de overtreding kloppen. Mocht je een fout ontdekken, geef dit dan aan bij het CJIB. Mocht de fout van groot belang zijn en wil het CJIB het niet aanpassen, dan kunt u het beste contact opnemen met Skandara Adviesbureau. Het CJIB zal immers blijven verzoeken om de boete te betalen tot het moment van betaling. Het uitblijven van een betaling heeft grote gevolgen, omdat het CJIB de boete flink kan verhogen. Laat het dus niet zover komen.

jurist mr. B. (Brahim) de Jong vecht jouw onterechte boete aan

Upload je boete

Niet eens met je verkeersboete? Wij gaan gratis en deskundig voor je aan de slag!

Aanmaning gekregen van het CJIB

Mocht je toch een eerste of tweede aanmaning hebben ontvangen van het CJIB, neem dan direct contact met ons op via Whatsapp. Je kunt dan direct een foto van de (1e of 2e) aanmaning naar ons toezenden. Soms kunnen wij toch nog iets betekenen, waardoor de verhogingen worden teruggedraaid.

Stappen naar succesvol bezwaar

Hieronder lees je 3 stappen die je kunt zetten om een bezwaar te maken tegen een verkeersboete.

Bezwaar maken bij officier van Justitie

Binnen 6 weken na datum van de bekeuring (ook wel ‘beschikking’ genoemd) moet er bezwaar gemaakt worden bij de officier van justitie. De officier van justitie heeft op zijn beurt tot maximaal 26 weken de tijd om in te gaan op het bezwaar (als het langer duurt kan de verkeersboete vernietigd worden). In de tussentijd hoef je ook de verkeersboete nog niet te betalen. Als je dit wel doet is dit geen ramp (wel bij een strafbeschikking!), bij winst wordt het geld dan automatisch teruggestort. De ontvangt van het bezwaar wordt per post bevestigd en vervolgens is het afwachten op de beslissing van de officier van justitie.

Bezwaar maken bij de kantonrechter

Als het bezwaar wordt afgewezen door de officier van Justitie kun je vervolgens beroep instellen bij de kantonrechter. Ook dit moet gebeuren binnen 6 weken nadat je de beslissing van de officier van justitie hebt ontvangen. Het boetebedrag moet nu wel betaald worden (dat wordt ‘zekerheid stellen’ genoemd). Als de kantonrechter vindt dat de boete ten onrechte is opgelegd of te hoog is, dan krijg je het teveel betaalde boetebedrag automatisch teruggestort.

Verkeersboete aanvechten bij het gerechtshof

Als de kantonrechter je niet in het gelijk hebt gesteld, kun je in hoger beroep bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Dit is in principe een schriftelijke procedure, tenzij je verzoekt om een mondelinge behandeling. Dan zal er een zitting in Leeuwarden worden georganiseerd. De boete moet hoger zijn dan € 70,=, anders kan er geen hoger beroep worden ingesteld (er zijn plannen om dit te wijzigen naar € 110,= waardoor burgers in veel zaken géén hoger beroep meer kunnen instellen).

Heb je hulp nodig bij een verkeersboete aanvechten? Neem dan contact op met Adviesbureau Skandara en zorg dat je professioneel en kundig wordt bijgestaan tijdens de juridische procedure.