feitcode R522 boete onnodig geluid veroorzaken aanvechten
26 okt 12:42
2 min.
Feitcodes

Feitcode R522 – Boete onnodig geluid veroorzaken

Heb je een Mercedes c63 AMG gehuurd? Rijd je daarmee met piepende banden over het Hofplein in Rotterdam? Of heb je mooie motor en geef je soms even flink gas (zonder op te trekken) om de aandacht te trekken? Dan riskeer je een boete voor een auto van € 400,=. Deze boete kan ook, als de agent je niet kan staandehouden, op kenteken worden gegeven. Hoe zit het precies met feitcode R522?

De gedraging is strafbaar gesteld in art. 57 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV1990). Daarin is het volgende neergelegd: ”Bestuurders van een motorvoertuig, bromfietsers en snorfietsers mogen met hun voertuig geen onnodig geluid veroorzaken.”

De vraag rijst dan meteen wanneer nu sprake is van onnodig geluid veroorzaken. Dat is in ieder geval wanneer een voertuig stilstaat bij het verkeerslicht en er doelbewust (terwijl het voertuig in zijn neutraal staat) gas wordt gegeven. Dit hoeft niet eens veel herrie te zijn, het enkele feit dat gas wordt gegeven is dan al genoeg. Het is dan immers ‘onnodig’.

Maar ook een motorrijder die zonder een decibelkiller rijdt, riskeert een boete van € 400,=. Verder hoef je daar niets geks voor te doen. Als er geknoeid is met de uitlaat, dan kun je al een boete krijgen.

Kansrijke argumenten tegen een boete met een feitcode R522

Een verbalisant dient duidelijk en concreet aan te geven waar het onnodig geluid uit bestond. Het is natuurlijk logisch dat rijden in een Mercedes c63 AMG of Lamborghini of andere sportauto’s bij normaal gebruik al extreem veel geluid veroorzaakt. Voor dat normale gebruik, ondanks dat het (extreem) veel geluid is, mag geen boete worden opgelegd. Dat heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald op 10 oktober 2019, ECLI:NL:GHARL:2019:8353.

In gevallen de de verbalisant niet goed in het dossier heeft aangegeven waar het onnodige geluid uit bestaat, dan moet de boete van tafel.

Claxonneren valt niet onder feitcode R522

Bijvoorbeeld het onnodig toeteren valt niet onder feitcode R522, maar onder feitcode R419. Dat betekent dat het onnodig toeteren een boete oplevert van ‘slechts’ € 100,=. Verbalisanten vergissen zich hier vaak in. Als jij dus de hoge boete hebt gekregen, is dat onterecht. Wij zetten dat graag recht voor je, door beroep aan te tekenen.

Boete wordt verlaagd met ingang van 1 januari 2022

De minister heeft op 22 oktober 2021 de nieuwe boetebedragen naar de Tweede Kamer gestuurd met het verzoek om die goed te keuren. Dit zal daarom waarschijnlijk op korte termijn gebeuren. Opvallend daarbij is dat de boete voor het onnodig geluid veroorzaken is verlaagd naar € 240,=. De minister wil de verhouding tussen het onnodig toeteren en het onnodig geluid veroorzaken meer gelijktrekken met deze matiging.

Bezwaar tegen boete onnodig geluid veroorzaken is dus altijd kansrijk

Bezwaar maken is dus altijd zinvol. Wij zullen voor je kijken of de verbalisant goed en concreet heeft verwoord waar het onnodige geluid volgens hem/haar uit bestaat. Ook zullen wij vragen om het nieuwe boetebedrag, zoals dat (waarschijnlijk) geldt vanaf 1 januari 2022, toe te passen. Immers dient de meest gunstigste regeling te worden toegepast als de wet tussentijds wordt gewijzigd (zie art. 1, tweede lid, Wetboek van Strafrecht).

jurist mr. B. (Brahim) de Jong vecht jouw onterechte boete aan

Andere boete gratis aanmelden?

Schakel ons meteen in!