De WOZ-waarde is vermeld op het aanslagbiljet samen met de onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing etc. Je kent de aanslagen vast wel. Ze komen rond maart van elk jaar (digitaal) binnen. Op het aanslagbiljet staat een aanslag- of vorderingsnummer. Om de WOZ-waarde aan te vechten, hebben wij het aanslagbiljet nodig. Die kun je uploaden via onze website en daarbij kun je het aanslagnummer vermelden.
Wat is de WOZ-waarde?
De WOZ-waarde voor het belastingjaar 2023 is de waarde van jouw woning op 1 januari 2022. De gemeente moet dus kijken naar vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2022 zijn verkocht. Zo kan de gemeente de waarde van jouw woning inschatten op 1 januari 2022 (de peildatum). Het gaat om de waarde die een onafhankelijke derde (dus geen familielid of vriend) voor jouw woning zou betalen op 1 januari 2022. Het gaat dus om de marktprijs van jouw woning.
Wat zijn argumenten om de WOZ-waarde aan te vechten?
Er zijn verschillende argumenten om de WOZ-waarde aan te vechten. Gemeenten werken met zogenoemde KOUDV + L-factoren (kwaliteit, onderhoud, uitstraling, doelmatigheid, voorzieningen en ligging). We proberen dit kort uit te leggen aan de hand van een voorbeeld:
Je hebt een woning, gelegen aan een drukke weg en vlakbij een vuilcontainer. Je keuken en badkamer zijn verouderd. Je woning heeft een woonoppervlakte van 100m2 en is gebouwd in 2000. De uitstraling van jouw woning is goed. De gemeente heeft een verkooptransactie gevonden waarbij er een woning uit 2000, met een woonoppervlakte van 100m2 is verkocht op 5 januari 2022 voor een bedrag van € 375.000. De uitstraling is goed. Omdat dit een vergelijkbare woning is, die ook in dezelfde wijk staat, waardeert de gemeente jouw woning ook op € 375.000.
De gemeente heeft echter in dit geval onvoldoende rekening gehouden met de KOUDV-factoren van jouw woning. Omdat de badkamer en keuken verouderd zijn, kunnen de KOUDV + L-factoren niet hetzelfde gewaardeerd worden (op een schaal van 1 tot 5) als jouw woning. De woning die verkocht is, heeft bijvoorbeeld geen verouderde badkamer en keuken. Ook is onvoldoende rekening gehouden met de ligging van jouw woning (gelegen aan een drukke weg, vlakbij een vuilcontainer). Dit kunnen we aanvoeren in bezwaar en de gemeente zal dan de WOZ-waarde moeten verlagen. Wij vragen bij de gemeente alle dossierstukken, waaronder de KOUDV + L-factoren op.
Wat kost het aanvechten van de WOZ-waarde via jullie?
Als de WOZ-waarde op een lager bedrag wordt vastgesteld, ontvangen wij een vergoeding van de gemeente voor onze geleverde diensten. Deze vergoeding is voor ons kostendekkend en dat maakt het aanvechten van de WOZ-waarde voor de klant volledig kosteloos. Zelfs de gerechtelijke kosten – mocht dat nodig zijn – nemen wij voor onze rekening.
Wie kunnen de WOZ waarde aanvechten?
In beginsel is de WOZ-waarde voornamelijk van belang voor mensen die een pand of woning in eigendom hebben. Een verlaging van de WOZ raakt daarmee rechtstreeks het belang van de eigenaar, omdat de belastingen worden verlaagd. Dit gebeurt automatisch op het moment dat de WOZ-waarde naar beneden wordt aangepast. Ook huurders van een sociale huurwoning kunnen de WOZ waarde aanvechten mits de WOZ-waarde door de gemeente is vastgesteld. Hoe lager de WOZ-waarde, hoe minder punten de woning krijgt. Hoe minder punten de woning heeft, hoe minder huur de verhuurder mag vragen voor de woning. Het gaat hier dus om een indirect belang. Het kan zijn dat de huidige huurprijs te hoog is op basis van het aantal punten als de WOZ-waarde wordt verlaagd. Dit is echter per geval zeer verschillend en wij kunnen op voorhand niet aangeven of een verlaging van de WOZ-waarde ook daadwerkelijk tot een verlaging van de huur leidt. Daarvoor kun je je wenden tot de huurcommissie nadat wij de WOZ-waarde voor je hebben verlaagd.
Hoe werkt het?
Met de WOZ-waarde wordt de waarde van de woning bepaald door de gemeente. Het is belangrijk om te weten dat je ook zelf bezwaar kunt maken tegen de WOZ-waarde. Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde is een recht dat een woningeigenaar heeft. Het is echter wel verstandig om hiervoor de juiste stappen te volgen.
Om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde, moet je een bezwaarschrift in te dienen bij de gemeente. In dit bezwaarschrift legt je uit waarom je het niet eens bent met de vastgestelde waarde. Het is raadzaam om hierbij gebruik te maken van onze expertise. Met onze ervaring op het gebied van WOZ-bezwaar kunnen wij jou ondersteunen bij het opstellen van een sterk bezwaarschrift. Bij het maken van bezwaar tegen de WOZ-waarde is het van belang om rekening te houden met de algemene voorwaarden en de termijnen die gelden voor het indienen van een bezwaar. Het is verstandig om hier tijdig mee aan de slag te gaan, aangezien er een paar weken beschikbaar zijn om het bezwaar in te dienen na ontvangst van de WOZ-beschikking.
Het bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van jouw woning is een proces waarbij nauwkeurigheid en kennis van zaken van groot belang zijn. Ons team van juristen staan klaar om ook jou te helpen bij het maken van een bezwaar dat gebaseerd is op een gedegen onderbouwing en relevante argumenten. Neem vandaag nog contact met ons op om bezwaar tegen de WOZ-waarde van je woning in te dienen. Samen zorgen we ervoor dat deze de juiste aandacht krijgt en dat de WOZ-waarde van de woning op een eerlijke en accurate manier wordt vastgesteld.